keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Kasvissosekeitto

Olen aika huono syömään kasviksia, joten puoli kiloa päivässä tulee harvoin minun kohdallani täyteen. Syön kyllä välillä kasvisruokia, mutta mielestäni kasvikset eivät sovi liharuuan lisukkeeksi (tietenkin poikkeuksiakin löytyy). Olen yrittänyt opetella syömään kasviksia ruokailun yhteydessä, huonolla menestyksellä toistaiseksi.

Minun lempiruokani kasvisruuista on kasvissosekeitto. Sen tekemiseen ei välttämättä tarvitse tarkkaa ohjetta; keitä haluamasi määrä paloiteltuja kasviksia/juureksia kypsäksi, kaada ylimääräinen liemi pois, mausta keitos ja soseuta se. Itse pakasta ylimääräisen keiton mikäli sitä tulee reilusti. Olen tehnyt usein keiton hevi-osastolta löytyvästä keittojuures -sekoituksesta. 

Viime viikolla tein omalla mittapuullani maailman parasta sosekeittoa, jonka ohje oli kaikessa yksinkertaisuudessaan seuraava:

Kasvissosekeitto

määrällisesti suunnilleen saman verran perunaa, porkkanaa ja bataattia
kasvisliemikuutioita
loraus kermaa
(raejuustoa tarjoiluun)

1. Kuori ja pilko juurekset
2. Keitä juurekset kypsäksi kasvisliemikuutioilla maustetulla vedessä
3. Kaada ylimääräinen vesi pois. Jätän aluksi pohjalle vain vähän vettä. Säästän osan liemestä, jotta voin lisätä sitä haluamani verran. Mielestäni kasvissosekeiton tulee olla aika paksua, jolloin vettä on helpompi lisätä kuin ottaa pois.
4. Soseuta kypsät juurekset. Lisää tarvittaessa keitinlientä.
5. Kaada sekaan loraus kermaa ja lisää mausteita tarvittaessa.
6. Raejuusto sopii hyvin keiton sekaan lisukkeeksi!

Kasvissosekeitto valmistuu nopeasti, kun pilkkoo ainekset mahdollisimman pieniksi kuutioiksi. Ainekset voi myös kuoria ja pilkkoa edellisenä päivänä valmiiksi, mikäli haluaa ruuan valmistuvan vielä nopeammin.

-K-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti